Kakav v prahu EKO 125 g Naturata

2,49 €
Z DDV

Manj razmaščen kakav.

Opis

Sestavini: preverjeno EKOloško pridelani kakav, sredstvo za uravnavanje kislosti: kalijev karbonat.

Preverja: DE-ÖKO-001, kmetijstvo izven EU. Novo dobo d.o.o. preverja SI-EKO-04

V primerjavi z visoko razmaščenim kakavom (11 % kakavovega masla) ima ta kakav večjo vsebnost kakavovega masla (21 % kakavovega masla), zato ima še posebej okrogel in poln okus. Prah se odlično raztopi v toplem in hladnem mleku (ali rastlinskem napitku). 

Naturata kakav je podnebno nevtralen in prihaja iz različnih projektov pravične trgovine (Fairtrade) v Latinski Ameriki. 

Poreklo: Dominikanska republika, Sao Tomé idr.

Proizvodnja

Kakav pridobivajo iz semen zimzelenega kakavovca. V kakavovem sadežu so belomodra kakavova zrna v obliki mandljev. Značilne aromatične snovi kakava se razvijejo med fermentacijo in praženjem: najprej zrna fermentirajo. V ta namen jih za nekaj dni zložimo v zabojčke in jih redno zračimo. Zaradi vsebnosti sladkorja v sadni pulpi pride do fermentacije, pri kateri se temperatura dvigne na 45-50 °C. Pri tem se sadna pulpa loči od zrn in odteče. Po fermentaciji kakavova zrna posušijo na soncu, očistijo in nato pražijo. Pripravljena pražena semena zdrobijo in grobo zmeljejo. Pri tem se masa utekočini. Tekočo kakavovo maso nato stisnejo, pri čemer se izloči del kakavovega masla. Ta postopek poteka mehansko. Maščobe ne pridobivajo s kemičnimi topili. Ostane le še stiskana pogača, ki jo zmeljejo v kakav v prahu. Glede na preostali odstotek kakavovega masla se imenuje kakav (vsaj 20 % kakavovega masla) ali močno razmaščen kakav (vsaj približno 10 % kakavovega masla). Pri tem kakavu kakavova zrna pred praženjem alkalizirajo, kar pomeni, da se doda sredstvo za uravnavanje kislosti kalijev karbonat (znan tudi kot pepelika). Tako postane kakav bolj topen.

KAKAV-PRAH
8 Izdelkov
Energijska vrednost (kJ)
1634
Energijska vrednost (kcal)
391
Maščobe (g)
21,0
Nasičene maščobne kisline (g)
13,0
Ogljikovi hidrati (g)
12,0
Sladkorji (g)
0,3
Beljakovine (g)
22,0
Sol (g)
0,10